Bromssträcka

Innan vi berättar om hur bromssträckan ökar i förhållande till hastigheten måste vi först veta vad bromssträckan är för något.

Vad är bromssträcka?

Bromssträckan är sträcklan du färdas från att du börjar bromsa till att bilen står helt stilla. Man ska inte förväxla bromssträckan med reaktionssträckan vilket är sträckan du färdas från att du upptäckt en fara tills att bilen stpår helt stilla.

Hur räknar man ut bromssträckan?

På teoriprovet måste du kunna räkna ut bromssträckan om den frågan kommer. Bromssträckan räknar du ut genom att ta bort den sista siffran i hastigheten och multiplicera det med sig själv. Summan av det multiplicerar man sedan med 0,4.

Exempel om man kör i 90 km/h:

9 x 9 =81

81 x 0,4 = 32,4

Kör du i 90 km/h så är din bromsstrcäka 32,4 meter.

Hur ökar bromssträckan i förhållande till hastigheten?

Men i avsnitt 80 av 10 körkortsfrågor lär du dig hur mycket bromssträckan ökar om du ökar hastigheten. Bromsstrcäkan ökar kvadratiskt i förhållande till hastigheten. Det betyder att du tar hur mycket du ökar hastigheten upphöjt med sig själv. Exempelvis ökar du hastigheten dubelt så mycket så ökar hastigheten 4 gånger så mycket för att 2^2=4.

Hade du ökat hastigheten 3 gånger hade bromssträckan ökat 9 gånger så mycker eftersom 3^2=9.

I avsnitt 80 av 10 körkortsfrågor kommer du lära dig om 9 andra frågor också. Du kan läsa mer om bromssträckan i kapitlet Stoppsträcka i vår körkortsbok här. Trafikverket har även mer information om hastighet och stoppsträcka här.

Avsnittet kommer ut den 10 november på YouTube.

Kör försiktigt och håll avståndet!