För att ansöka om körkortstillstånd för personbil i Sverige behöver du följa dessa steg:

1. Ansök om körkortstillstånd

Du måste först ansöka om ett körkortstillstånd. Detta kan du göra genom att logga in på Transportstyrelsens hemsida med e-legitimation och fylla i en ansökan. I ansökan ska du bland annat svara på frågor om din hälsa och eventuellt tidigare brottslighet.

2. Syntest

Som en del av ansökningsprocessen behöver du också genomgå en hälsoundersökning, som innefattar en synundersökning. Läkaren/optikern/trafikskolan fyller i en hälsointyg som du sedan skickar till Transportstyrelsen.

3. Körkortsteori

Under tiden du väntar på ditt körkortstillstånd kan du börja studera teorin för körkortet. Det finns många olika sätt att studera på, till exempel genom att läsa körkortsboken, ta en webbkurs, eller gå på teorilektioner hos en trafikskola.

Du kan studera komplett teori för körkort genom att välja en av våra medlemskap.

4. Tillståndet godkänt

När du har fått ditt körkortstillstånd kan du börja övningsköra. Tillståndet är giltigt i fem år.

5. Ta körlektioner

Du kan välja att övningsköra privat, på en trafikskola, eller en kombination av båda. Kom ihåg att du behöver ett giltigt körkortstillstånd innan du får börja övningsköra.

Om du vill övningsköra privet behöver du gå en handledarutbildning.

6. Riskutbildning

En obligatorisk del av körkortutbildningen är riskutbildningen. Den består av två delar: en teoretisk och en praktisk. Den teoretiska delen handlar om alkohol, droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt. Den praktiska delen handlar om halkkörning.

7. Körprov och teoriprov

När du är redo att ta körkort måste du klara både ett teoriprov och ett körprov. Proven utförs av Trafikverket och du bokar dem själv via deras hemsida.

Boka prov

Kom ihåg att processen för att få ett körkort är inte bara en serie av tester och formulär, det handlar i grunden om att bli en säker och ansvarsfull förare. Det är en resa som kräver tid, engagemang och övning. Lycka till på din resa mot att bli en skicklig och säker förare!

PS: lär dig mer om att ta körkort för personbil, moped och MC här.