När gäller högerregeln?

Du kanske har pluggat till teoriprovet länge eller så har du kanske körkort och så undrar du: när gäller högerregeln? Fast att högerregeln egentligen är mycket enkel i teorin så har många svårt att veta när det egentligen gäller i verkligheten. Många missuppfattar högerregeln och tror att de har företräde bara för att de kör på den större vägen.

Vad betyder högerregeln?

Vi kanske ska reda ut vad högerregeln egenligen betyder för det kanske inte är självklart. Högerregeln betyder att du ska släppa förbi personer som kommer från höger sida i en korsning. Du ska alltså ge företräde eller du har väjningsplikt i korsningen. Men detta gäller ju givetvis inte i alla korsningar utan det beror ju på omständigheterna i korsningen om högerregeln gäller eller inte.

Så när gäller högerregeln egentligen?

  • Högerregeln gäller inte om vägen du kör på är en huvudled. Kör du på en huvudled ska korsande trafik ge dig företräde och därför ska du inte applicera högerregeln i korsningen.
  • Högerregeln gäller om det i korsningen inte finns vägmärken som bestämmer vem som har företräde eller väjningsplikt i korsnignen.
  • Med det sagt så gäller exempelvis inte högerregeln vid kosrningar som har en väjningspliktsskylt eller stoppskylt.
  • Högerregeln gäller fast om du kör på en större väg än vägen du ska ge företräde ifrån.

Gäller högerregeln i en trevägskorsning?

Närmar du dig en trevägskorsning så ska du även här applicera högerregeln.

Gäller högerregeln i en parkering?

Ja, kör du i en parkering så gäller högerregeln?

Gäller högerregeln för cyklister?

Ja, du ska ge företräde till cyklister som kommer från höger sida. På samma sätt ska cyklister ge företräde till bilar som kommer i från höger sida. Högerregeln gäller för alla fordon i trafiken så kommer en moped eller en traktor från höger sida så ska du även då ge företräde till fordonet.

Video på när högerregeln fungerar?

För ca 2 år sedan så gjorde vi den video på hur högerregeln fungerar. Så åkte vi ut till Hjorthagen i Stockholm och hittade en korsning så var perfekt för att visa i en video hur högerregeln gäller i olika situationer. Vi tog med oss drönaren och började filma med våra bilar från Gabriels Trafikskola. Om du inte har sett videon än så rekommenderar vi dig att se den här:

I avsnitt 81 av 10 körkortsfrågor så tar vi upp en situation om högerregeln gäller inte. Se avsnitt 81 här. Avsnitte kommer ut på YouTube den 17 november 2021. I körkortsboken kan du läsa mer utförligt om högerregeln.