pexels elina sazonova 2705755

Vem vill inte få något till ett så bra pris om det bara går? Speciellt körkortet som kostar mycket pengar, energi och tid. Jag brukar säga att körkortet kostar mycket pengar men det är inte dyrt. För att körkortet är något du använder hela tiden och som är vitalt för en fungerande vardag. Jämför du kostnaden för ett körkort med exempelvis en iPhone eller en resa så framstår körkortet som billigt i jämförelse. Men med det sagt så vill man givetvis komma undan billigare. Här kommer tips på hur man har körkort billigare.

Intensivkurs för körkort

En intensivkurs är det billigaste sättet att ta körkortet på för att du dedikerar en given period åt att fokusera på en sak: att ta körkort. Med en intensivkurs får du en färdig planering från trafikskolan med upplägg för körkortsteori och för den praktiska biten med körlektioner. Här ska du få tydliga mål från trafikskolan med startdatum och slutdatum (din bokade uppkörning). Innan uppkörningen ska du ha fått planerat riskettan och risktvåan.

Det effektiva med en intensivkurs är att man har en färdig planering med tydliga mål. Människans sannolikhet gå i mål ökar då markant. När du även övar i en intensiv takt så behåller du fina kunskaper mycket enklare och tappar då inte stinget lika enkelt.

Mitt råd till dig är att boka en intensivkurs i god tid så att du hinner få en provtid gör uppkörning precis efter intensivkursen är över. Mitt andra råd är att planera kursen när du inte har annat i din vardag som distraherar dig eller stressar dig. Vi har haft flera elever som har vart sent gravida, haft mycket på jobbet eller något annat som gjort att eleven inte kunnat fokusera. Försök att planera intensivkursen när du vet att du har mindre att göra.

Trafikskolan försöker inte lura dig

Branschen lider av en fördom att trafikskolan bara vill tjäna mer pengar och rekommenderar fler körlektioner än vad som egentligen behövs. Detta stämmer i 9 fall av 10 inte. Låt mig berätta varför.

Trafikskolor måste hålla en standard som Transportyrelsen har krav på att trafikskolor håller. När en trafikskola bokar uppkörning sker det på tratfikskolans kod och statistik förs på hur bra trafikskolan presterar. Går det inte bra så kan trafikskolan förlora din licens. Därför skickar inte trafikskolor elever på prov för ens de håller en standard som är mycket bra.

Om du kikar på statistik så ser du även att elever som gjort prov via en trafikskola har mycket större chans att klara uppkörningen. Du kan hitta statistik här.

Så visst vill trafikläraren att du kör lite extra. Men enligt statistiken så ger det resultat. Inte konstigt egentligen eftersom trafiklärare är experter på det de för.

Med andra ord. Lita på trafikläraren. Tro mig. Efter tusentals elever så är det glasklart. Elever som lyssnar på läraren och investerar tar körkortet till slut snabbare och billigare.

Jämför dig inte med andra

pexels photo 697243

Körkortet är orättvist. Alla har olika förutsättningar för att lära sig olika saker. Detta gäller även körkortet. Av någon anledning tycker många att körkortet är ett undantag och undrar varför man tog fler körlektioner en kompisen.

Det finns talanger som tar körkortet som en dans och allt går vägen medan andra kämpar otroligt hårt och kan lägga upp emot 2-5 gånger så mycket pengar som talangen.

Många har också en tendens att sminka antalet körlektioner eller inte berätta hela sanningen. Hur ofta har man inte hört uttrycket ” jag tog bara 6 körlektioner och klarade uppkörningen ”. Det är omöjligt. Hur mycket har kört privat????

Ta det i din takt. Var ödmjuk inför vad det krävs för att just du ska ta körkortet. Jämför dig inte med kompisen.

Det är ok om det inte går enligt plan

En körkortsutbildning är dynamisk. Den kan gå snabbare, ta längre tid, vara enkel eller svår. Allt beror på hur din utveckling går. I många fall behöver planeringen ändras beroende på omständigheterna. Det är naturligt. Hur många gånger har du exempelvis gjort en omtenta eller behövt ta länge tid på dig att göra något?

Bokar du en intensivkurs så var ödmjuk inför att proven kanske behöver flyttas upp exempelvis. Det är givetvis inget man önskar men krävs det för att du ska vara redo så gör det. Många struntar i att man inte är redo och gör proven ändå, för att hålla deadline, och misslyckas. Vad är viktigast? Att vara redo och öka sannolikheten att klara uppkörningen eller minska sannolikheten för att klara en deadline? Jag tror du vet svaret.

”Jag kan köra bil”

Ni anar inte hur ofta de orden kommer från en elev som precis börjat tala om att de vill ta körkort och ska boka paket för en intensivkurs. Det finns några problem med detta.

Du kanske har lärt dig att framföra en bil, växla upp och ner eller kanske t.o.m. kört på landsväg. Det är är givetvis bra. Men inspektören på Trafikverket tittar på så många fler saker än det praktiska. Hur miljövänligt kör du? Hur är din riskmedvetenhet? Hur samarbetar du med andra trafikanter? Hur ser dina spegeltillverkare ut? Många tar dessa saker för givet.

Det andra problemet med detta är att många redan tycker tycker de kan köra och får en känsla av prestige och inte vill slösa tid på saker de redan tror att de kan. Detta gör att eleven inte lär sig lika bra, är stressad och även stressar läraren. Du ska kunna alla moment i utbildningsplanen för att du ska vara redo för uppkörningen. Och du ska kunna dessa nästan automatiserat. Låt läraren gå igenom sin utbildningsplan. Det är värt det i slutändan.

Slarva inte med grunderna

Grunderna är otroligt vikta att de sitter som ett smäck. Det förenklar resten av körkortsutbildningen avsevärt. Arbeta grundligt med att hitta dragläget exempelvis.

Plugga körkortsteori i god tid

Börja läsa körkortsboken, lyssna på körkortsljudboken, plugga steg för steg i god tid. Gärna innan du börjar övningsköra. På så sätt förstår du mer av körlektionerna med din Trafiklärare och du får inget stressspåslag när proven närmar sig vilket påverkar ditt fokus på teoriprovet och uppkörningen. När du även är påläst får du mer ut av körlektionerna och behöver inte lägga mer pengar på körlektioner.

Chansa inte

Att människor chansar att göra uppkörning är ett mycket stort problem. Det skapar jätte långa köer för prov vilket är frustrerande för alla. En del resonerar att man hellre chansar ock kanske får körkortet eller får en körlektion på köpet om man kuggar. För det första är det oansvarigt för dig och andra. Många seriösa körkortstagare behöver tider för uppkörning. För det andra handlar inte körkortet om att få körkortet, det handlar om att du ska bli en bra och säker förare i trafiken. Körkortet är ett intyg på detta.

I de absolut flesta fall leder chansande till frustration och uppgivenhet vilket i slutändan kostar körkortet mer pengar. Dessa människor kännetecknas ofta av att skylla allting på allt annat än på sig själv. Undvik chansande!

Alla andras fel

Trafikläraren är dålig! Trafikskolan vill bara tjäna pengar! Inspektören kuggade mig med flit! Inspektören är rasist! Frågorna på provet var inte som de jag pluggade på!

Denna egenskap är otroligt vanlig och kanske den egenskap hos människor som kostar absolut mest pengar. Människor som inte kan ta konstruktiv kritik ser inte heller sina brister kan inte heller utvecklas.

Hoppas ni fann dessa tips nyttiga. Vi ses snart igen.

Oscar