Läs kapitlet mopeden (gratis)

Lyssna på kapitlet

Mopeden

Moped

Det finns två olika slags mopeder som regleras av klass 1 och klass 2. För att kunna köra någon av dem krävs det att föraren är minst 15 år gammal och har genomgått en utbildning hos en godkänd utbildare. För att övningsköra måste man vara 14 år och 9 månader. Privat övningskörning är inte tillåten. Genom att förstå hur en moped fungerar kan man bli en säkrare förare och minska risken för olyckor.

“Oavset mopedtyp klassas samtliga som ett motorfordon.”

EU-moped/Moped Klass 1 har en högsta hastighet på 45km/h och motorns slagvolym får vara högst 50cm3 med max 4kW effekt. Denna typ av moped kan ha två, tre eller fyra hjul men får ej framföras på cykelbanor.

Klass 2-mopeder är konstruerade att köra i 25 km/h och har en högsta effekt på 1kW. De får köras på cykelbanor om det inte står “Ej moped” på vägmärket för cykelbanan.

“På motorvägar eller motortrafikleder råder förbud mot framförande av mopeder.”

“Innan 2003 fanns det andra regler för vilka mopeder som var tillåtna att använda i Sverige. Dessa kallades 30-mopeder och hade en högsta tillåtna hastighet på 30 km/h. Idag kategoriseras de som en moped Klass 2.”

micheile dot com UijQFzmtunk unsplash

zac gudakov CQkBjIfJjwY unsplash

Motorredskap klass 1 får köras på allmän väg och får inte överstiga 50 km/h. Motorredskap kräver ett B-körkort för att få köras. Motorredskap klass 2 får inte framföras snabbare än 30 km/h och kan köras med ett AM-körkort. Dessa fordon är vanligen arbetsredskap som inte får köras långa sträckor på allmän väg.

ruslan bardash xRdZIt66FSE unsplash

Skotrar är en slags moped som är utrustade med små hjul, ett vindskydd framför knäna och en inbyggd motor. De har gott om utrymme för en passagerare och förvaring, de har även plats för förvaring av en hjälm när du står stilla. Skotrar har oftast en automatisk växellåda, vilket innebär att du inte behöver växla själv.

Cross

Cross/motard-fordon har ofta en tvåtaktsmotor och manuell växellåda som ger dig möjligheten att själv välja den växel som passar bäst. Mopeden passar utmärkt på både stadsgator och krokiga grusvägar.

Godkänn cookies