Hur tar man körkort?

Det första steget mot att ta körkort i Sverige är att ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. När du ansöker så svarar du på frågor om din hälsa. Transportstyrelsen gör då en bedömning om du är lämplig för att få ta körkort. Du får ej övningsköra förns du fått ditt körkortstillstånd.

Du måste komplettera din ansökan med ett syntest. Syntestet kan du i Stockholm göra hos vår Gabriels Trafikskola för endast 200 kr eller hos en optiker. 

Ansök om körkortstillstånd

 

För att få övningsköra privat (ej på trafikskola) behöver du som elev samt personen du ska övningsköra med (handledaren) gå en introduktionsutbildning. Utbildningen utförs under ett tillfälle hos din trafikskola och pågår i ca 3 timmar. Elev och handledare behöver ej gå kursen samtidigt. Handledaren behöver bara gå kursen en gång fast att han/hon ska vara handledare åt flera elever.

Det är samma kurs åt både elev och handledare. Introduktionsutbildningen gäller i 5 år från dagen utbildningen genomfördes. Eleven måste vara minst 15 år och 9 månader för att få gå utbildningen. Ansökan om handledarskap behandlas när ni utfört utbildningen. Personer med körkort från ett EES-land får vara handledare.

Riskettan är den första delen i den obligatoriska riskutbildningen. Riskettan tar upp alkohol, droger, trötthet samt andra riskfyllda beteenden i trafiken. Riskettan bygger på att vara delaktig i diskussioner med de andra kursdeltagarna. Det kommer inte något prov men det finns krav på delaktighet. Man måste göra riskettan innan kunskapsprovet och uppkörningen.  Målet är att du ska bli mer medveten om riskerna i trafiken och göra dig till en mer ansvarsfull medtrafikant.

Kursen utförs en gång och pågår i ca 3 timmar. Riskettan görs hos din trafikskola och är giltig i 5 år.

Risktvåan är den andra obligatoriska riskutbildningen för att kunna ta svenskt B-körkort. Många känner igen risktvåan efter “halkan” då den tidigare hette halkutbildning.

Målet med utbildningen är att du ska uppleva riskerna med olika hastigheter och olika förhållanden. Du kommer att praktiskt få köra i olika situationer på en anläggning i din stad som erbjuder denna utbildning.

Kunskapsprovet eller teoriprovet som det i folkmun kallas görs hos Trafikverket på en dator. Teoriprovet består av 70 frågor. 5 utav frågorna tas inte med i provresultatet. Du kan max få 65 rätt och behöver svara rätt på 52 frågor för att få godkänt. Tiden du har på dig är 50 minuter.

Teoriprovet består av frågor om trafikregler, trafiksäkerhet, fordonskännedom, miljö samt personliga förutsättningar. Allt detta lär du dig här på körkortssidan.

Teoriprovet måste vara godkänt innan du får göra din uppkörning. 

Boka teoriprov

Uppkörningen gör du hos Trafikverket där en inspektör undersöker dina praktiska kunskaper. Uppkörningen pågår i max 45 min.

När du är godkänt på uppkörningen har du tagit körkort. 

Boka uppkörning