Kapitel 14: EcoDriving. Läs körkortsboken 2022 gratis på korkortssidan.se och lär dig körkortsteori. Plugga körkortsfrågor, teoriprov och steg för steg på svenska, engelska och arabiska genom att bli medlem eller ladda ner vår app. Ta körlektioner, handledarutbildning, riskettan eller en intensivkurs hos Gabriels Trafikskola eller jämför trafikskolor i din stad.

Behöver du verkligen ta bilen?

Behöver du verkligen bil till alla ärenden? Statistiken visar nämligen att ungefär var tredje bilresa är onödig. Ungefär 50% av alla bilresor är kortare än 5 km. I tätorter är den sträckan 3 km. Korta resor sker med kall motor och en kall motor har en högre bränsleförbrukning. Tänk därför på om du kan undvika bilen i en del ärenden och ta dig för egen maskin istället. Kan du inte det kan du kolla på alternativa färdmedel som exempelvis tåg som är bättre för miljön än både bil, buss och flyg.

Körsätt

Ecodriving

Hur du kör har stor effekt på bränsleförbrukningen och på slitage av däck samt motor. EcoDriving är den körteknik man använder för att minska bränsleförbrukningen. Din trafikskola kommer att lära dig att köra sparsamt. Faktum är att på ditt förarprov kommer inspektören att bedömma din EcoDriving. Övningskör du privat bör din handledare vara insatt i Ecodriving. Böcker om detta finns att köpa hos din trafikskola.

Val av väg till ditt mål påverkar miljön. Man kan tro att den kortaste vägen alltid är bäst ur miljösynpunkt men så är inte fallet. Om en annan väg består av färre stopp kan den vara bättre för miljön fast att den är längre. Välj den väg där du kan köra mest jämnt och med få uppehåll.

Typ av bil påverkar körsättet. Beroende på om det är en bensin- eller dieseldriven bil samt om det är en manuell eller automatväxlad bil kan det skilja sig i hur du ska köra sparsamt.

Med exempelvis en bensindriven bil med en varmkörd katalysator ska farten ökas bestämt och man ska snabbt växla till de höga växlarna. Faktum är att du kan använda de högsta växlarna redan runt 50 km/h. För moderna dieselbilar är detta annorlunda då sjätte växeln är en överväxel som bara ska användas i höga hastigheter.

När du är uppe i hög fart ska du försöka hålla varvtalet nere. Undvik att rulla med obetydligt gaspådrag, göra häftiga accelerationer och onödiga inbromsningar. Ett ryckigt körsätt är dåligt för miljön.

Använd farthållaren. På så sätt håller bilen en jämn hastighet och drar mindre bränsle samtidigt som du kan ha uppmärksamheten på trafiken.

Om du måste göra en omkörning: Gör den snabbt och bestämt med ett varvtal under 3 000 varv/minut.

Hög växel

poker 646567 1920

Lägre varvtal betyder att bilen drar mindre bränsle. Högre växel sänker varvtalet och därför ska du alltid försöka använda så hög växel som möjligt. Börjar bilen vibrera eller agera konstigt bör du växla ner. Anpassa växeln efter trafiksituationen du befinner dig i. En riktlinje är att inte överstiga 3000 varv per minut.

En effektiv teknik för att växla enligt EcoDriving är att hoppa över växlar. Med andra ord är det inte nödvändigt att använda alla växlar. Till exempel kan du från andra växeln direkt växla till fjärde växeln. På detta sätt förbrukar du mindre bränsle, sparar pengar och är skonsammare mot miljön. Vi rekommenderar dock att man undviker detta på uppkörningen och där fokuserar på att växla tekniskt rätt.

Motorbromsa

Motorbromsning är en teknik för inbromsning där du låter motorn arbeta för att sänka bilens hastighet. Trafikverket rekommenderar att man motorbromsar så mycket som möjligt istället för att använda bromsen som slösar på energin. Miljövinsten är att man stryper bränsletillförseln helt medan man sänker farten. Motorbromsning kräver övning och planering då du växlar ner successivt mot ditt mål. Varje gång du växlar ner sänker motorn hastigheten på bilen. Försök att växla ner innan varvtalet minskat till 1200 – 1300 varv per minut.

Grundregler för EcoDriving

  • Använd så hög växel så mycket som möjligt.
  • Hoppa över växlar.
  • Motorbromsa.
  • Öka farten bestämt, upp till max 3 000 varv / min.
  • Planera din körning.
  • Undvik broms och stopp.