Lasta bilen rätt

Hur gör man för att lasta bilen rätt? Lasten behöver alltid vara placerad och förankrad på ett sätt att den inte orsakar en säkerhetsrisk för passagerare eller medtrafikanter. Last kan vara en säkerhetsrisk vid hård inbromsning och orsaka olyckor om lasten hamnar på vägen eller om föraren kolliderar med passagerare. Därför är det viktigt att du säkrar lasten så att den är på plats.

Detta ska du tänka på:

  • Se till att lasten inte kan förskjutas genom att använda förstängning eller spännband. Då undviker du att lösa föremål åker iväg vid hård inbromsning.
  • Last som sticker ut mer än 1 meter bakåt måste markeras. 
  • All last som sticker ut framför bilen måste markeras. Undantag: lasten behöver inte markeras om lasten inte sticker ut mer än 1 meter samt är tydlig för medtrafikanter.
  • Markering i dagsljus sker med flagga. I mörker med lykta samt reflex. Framåt ska du använda vit lykta och vita reflexer, bakåt ska du använda röd lykta samt röda reflexer.
  • Lastsäkringen måste tåla minst 80% av lastvikten framåt samt halva lastvikten bakåt samt i sidled.
  • Lösa föremål i bilen ska läggas så lågt och långt in i bilen det går. Detta gäller speciellt för tyngre föremål. En bra plats är golvet baktill i bilen. I bagageutrymmet ska tunga föremål ligga längst fram och lågt i bagageutrymmet.
  • Hamnar last på vägen som är trafikfarlig måste du varna övrig trafik.

Lär dig mer i kapitlet Last & Släpvagn i Körkortsboken. Lär dig fler körkortsfrågor gratis.

Related Articles

Kultryck

Med kultryck i körkortsteorin pratar man om hur lasten fördelas på släpvagnen är viktigt för köregenskaperna på fordonet. Kultrycket får varken vara för högt eller …

Vad är halvljus?

I Sverige måste du ha strålkastare påslagna dag som natt. Halvljus tillsammans med parkeringsljus är den vanligaste kombinationen. Det är förbjudet att ha dimljus och varselljus tända…

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *