Vilket lufttryck ska däck ha?

Luftrycket på däcken är viktigt både för dig, din bil och för miljön eftersom rätt lufttryck ökar säkerheten, bidrar till en lägre miljöpåverkan och ökar komforten.

Lågt lufttryck

Lågt lufttryck i däcken gör att

  • Bränsleförbrukningen ökar
  • Bromssträckan blir längre
  • Däcken slits snabbare

Rätt lufttryck på däcken

Exakt rätt luftryck varierar mellan olika bil- och däcktillverkare men generellt ska luftrycket vara ca 2,5 bar (250 kpa) på en vanlig personbil. Vad som gäller för just din bil kan du läsa i bilens instruktionsbok.

När ska man kontrollera lufttrycket?

De flesta kontrollerar luftrycket när man ska ut på en långresa eller en gång på våren/hösten. Detta är dock för sällan eftersom lufttrycket kan gå ner med ca 20% på 6 månader.

Kolla luftrycket i däcken en gång i månaden.

Du kan kontrollera och fylla på med luft hos de flesta bensinstationer. De har en slangmätare där du anger önskat uftryck och sedan fyller du enkelt på med luft med den tekniken.

Läs mer i kapitlet däck i körkortsboken. Lär dig fler körkortsfrågor gratis här.

Bli godkänd på teorin 2022

Tusentals körkortsfrågor
Svenska, engelska & arabiska
Steg för steg
Körkortsboken & ljudbok

Related Articles

Kontroll av bilen

Kontrollera att parkeringsljus, bakljus, halv- och helljus, blinkers, skyltljus och bromsljus fungerar. Ibland är det även bra att kontrollera dimbakljus och andra extraljus. Kontrollera däcken…

Kultryck

Med kultryck i körkortsteorin pratar man om hur lasten fördelas på släpvagnen är viktigt för köregenskaperna på fordonet. Kultrycket får varken vara för högt eller …

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.