Kapitel 11: Bilens delar. Läs körkortsboken 2022 gratis på korkortssidan.se och lär dig körkortsteori. Plugga körkortsfrågor, teoriprov och steg för steg på svenska, engelska och arabiska genom att bli medlem eller ladda ner vår app. Ta körlektioner, handledarutbildning, riskettan eller en intensivkurs hos Gabriels Trafikskola eller jämför trafikskolor i din stad.

Bilens delar
Motorn på en Volvo V40.

Batteri

Batteriet lagrar strömmen från generatorn. Med batteriets hjälp kan du förbruka ström även fast motorn inte är igång. Det är därför radion och bilens lampor kan vara påslagna när motorn inte är det.

Många batterier är idag underhållsfria vilket innebär att du inte behöver kontrollera batteriets vätskenivå som med gamla batterier. Gamla batterier är påfyllningsbara och då ska du regelbundet kontrollera vätskenivån. Skulle nivån vara låg ska du fylla på med destillerat vatten. Liksom de flesta batterier blir batteriet sämre ju äldre det blir. Bilbatterier innehåller också frätande syra.

80
Bilbatteri

Kylsystemet

Kylsystemets funktion är att se till att motorn inte blir för varm och kyler ned den. Kylsystemet i nyare bilar behöver inte underhållas mer än att man ibland behöver kontrollera vätskenivån. Skulle vätskenivån vara låg behöver du fylla på med kylarvätska som består av hälften vatten och hälften glykol.

Motorolja

Motorolja smörjer motorn och ser till att den är ren. Den smörjer de rörliga delarna, kyler och förhindrar rostbildning. Du behöver fylla på med motorolja med jämna mellanrum. Rätt mängd olja ökar säkerheten och motorns livslängd. Kontrollera motoroljan genom att:

 1. Stäng av motorn.
 2. Öppna motorhuven.
 3. Dra upp oljestickan.
 4. Torka av oljan från stickan och sätt tillbaka den.
 5. Dra upp stickan igen och kontrollera oljenivån genom se hur mycket av stickan som oljan når upp till. Markeringar på stickan visar hur mycket olja du behöver ha.
 6. Skruva loss locket för oljepåfyllning och fyll på med olja vid behov. Mackar brukar ha en tratt som underlättar påfyllningen.

Många nya bilar saknar en oljesticka. Då kan du se oljenivån i instrumentpanelen. Läs instruktionsboken till din bil.

Lyser oljelampan på instrumentpanelen när du är ute och kör ska du genast stänga av motorn och fylla på med olja.

InstrumentpanelNEW
A: Hastighet B: Bensinnivå C: motorns: temperatur D: motorns varvtal 3: oljelampa 10: batteri
Skarmavbild 2022 04 21 kl. 12.22.27
Nyare bilar har ingen oljesticka.

Koppling

accelerator g1af86074b 640
Från vänster sida: koppling, broms & gas. (koppling finns ej i automatbilar)

Kopplingen är den mekanism som sitter mellan motorn och växellådan. Det är kopplingen som överför kraften från motorn till hjulen i bilar med manuell växellåda. I dagligt tal är det pedalen som är längst till vänster man syftar på med kopplingen.

Startkablar

24 575 xxl 1
Startkablar

Ett dåligt laddat batteri kan orsaka startproblem. Det kan också frysa sönder vid kallt väder. Kan du inte starta bilen kommer du behöva en annan bils hjälp genom att koppla ihop båda bilarnas batterier med hjälp av startkablar. Så här gör du:

 1. Stäng av båda bilarna.
 2. Koppla ihop pluskabeln till båda bilarnas pluspoler.
 3. Koppla minuskabeln till karossen på bilen med urladdat batteri samt den andra änden till minuspolen på den hjälpande bilens batteri. Var dock noga med att vissa bilmodeller har andra rekommendationer. Läs instruktionsboken.
 4. Starta bilen med fulladdat batteri. Låt gärna motorn vara igång ett tag på tomgång för att den andra bilens batteri hinner laddas upp.
 5. Starta din bil som behöver hjälp. Motorn skall nu kunna starta.

Kopplar man startkablarna fel kan det uppstå kortslutning eller en knallgasexplosion. Tänk även på att båda bilarnas bilbatterier måste ha samma spänning (volttal).

Instrumentpanel

Att sätta sig i en ny bil kan kännas överväldigande med alla knappar och lampor men det viktigaste du behöver kunna för att navigera bilen är oftast ungefär likadant. Oftast behöver du bara ta någon minut för att lära känna bilen innan du kan köra ut på vägarna.

Växeln, varningsblinkers, helljus, tuta och andra varningslampor och andra kontroller sitter på ungefär samma ställe.

instrumentpanel
Instrumentpanelen på en Volvo V40

Säkringar

Får du kortslutning skyddar säkringarna mot bland annat brand i din bil. Skulle en säkring gå sönder behöver du läsa instruktionsboken för att kontrollera hur och vilken säkring du ska byta. Säkringarna brukar sitta i en box i motorrummet eller under instrumentbrädan.

10888

Service

Service av bilen är viktigt för både plånboken och miljön. Detta för att regelbunden service minskar bränsleförbrukningen och därmed gör bilen mer skonsam mot miljön. Bilar behöver servas oftare ju äldre bilen blir.