Kapitel 30: Cirkulationsplats. Läs körkortsboken 2022 gratis på korkortssidan.se och lär dig körkortsteori. Plugga körkortsfrågor, teoriprov och steg för steg på svenska, engelska och arabiska genom att bli medlem eller ladda ner vår app. Ta körlektioner, handledarutbildning, riskettan eller en intensivkurs hos Gabriels Trafikskola eller jämför trafikskolor i din stad.

cirkulationsplats 1024x768 1

Fler cirkulationsplatser byggs då de har många fördelar. Framkomligheten blir bättre, olyckorna minskar och olyckorna är inte heller lika allvarliga. Anledningen till detta är att trafikanterna tvingas att sänka farten.

Alla trafikanter som vill in i cirkulationsplatsen har väjningsplikt. Trafikrytmen är viktig så försök att planera din körning så att du slipper stanna. Blinkers ska användas när man ska köra ut från cirkulationsplatsen och om man byter körfält i cirkulationsplatsen. Långa fordon som exempelvis tunga lastbilar med släpp kan behöva fler körfält i cirkulationsplatsen.

Det är ej lag på att ge blinkers när man kör in i cirkulationsplatsen men det är fördelaktigt.

D3. Cirkulationsplats
Vägmärket för cirkulationsplats

Hur kör man i en cirkulationsplats?

Högersväng

Kör i det högra körfältet och ge blinkers till höger. Kör in i cirkulationsplatsen och ta den första avfarten till höger.

cirkulationsplats1
Klicka för att förstora

Rakt fram

Kör i det högra körfältet in i cirkulationsplatsen. Blinka höger i mitten av cirkulationsplatsen och kör ut.

rakt fram
Klicka för att förstora

Vänstersväng

Kör i det vänstra körfältet och ge blinkers till vänster. Kör in i cirkulationsplatsen och ge blinkers till höger innan du byter körfält och kör ut i vänstersvängen.

vanstersvang1
Klicka för att förstora

Vändning

Kör i det vänstra körfältet och ge blinkers till vänster. Kör in cirkulationsplatsen och ge blinkers till höger innan du byter körfält efter sista avfarten i cirkulationsplatsen och kör ut på vägen du kom ifrån.

vandning
Klicka för att förstora

Mer om cirkulationsplats

  • Ha en god uppsikt bakåt och ge tecken i god tid före körfältsbyte.
  • Uppmärksamma eventuella cyklister. Håll en låg fart och ge företräde till cyklister samt mopedister på cykelpassager.
  • Försök att anpassa farten in i cirkulationsplatsen. Stanna bara om det behövs före cirkulationsplatsen.