Kapitel 29: Cyklister. Läs körkortsboken 2022 gratis på korkortssidan.se och lär dig körkortsteori. Plugga körkortsfrågor, teoriprov och steg för steg på svenska, engelska och arabiska genom att bli medlem eller ladda ner vår app. Ta körlektioner, handledarutbildning, riskettan eller en intensivkurs hos Gabriels Trafikskola eller jämför trafikskolor i din stad.

Cyklister

Kör du om en cyklist behöver du hålla ett ordentligt avstånd i sidled. Det finns alltid en risk att cyklisten vinglar till och tappar kontrollen. Skadorna hos en cyklist kan bli omfattande då de inte har ett hölje likt bilister.

Cykelbana

Vykelbana

Cykelbanor är byggda för att göra det tydligt för cyklister och andra fordon för var man kan köra. Cykelbanor får användas av cyklister samt förare av moped klass II. Förare av moped klass I hänvisas till körbanan även ifall det finns en cykelbana. Du som bilist har väjningsplikt mot cyklister på cykelbanan. 

Cykelpassage

Cykelpassage
Cykelpassage

Cykelpassage liknar cykelöverfarter med dess vägmarkering av “sockerbitar” men saknar cykelöverfartsskylten. Här har cyklister väjningsplikt till bilar. Det finns 2 undantag för detta: korsar du som bilist en cykelpassage i samband med en sväng eller när du kör ut från en utfart ur en cirkulationsplats har du som bilist väjningsplikt. Du som bilist ska anpassa farten så att ingen fara uppstår.Rewind 10sPlayForward 10s00:0000:00MuteEnter fullscreenPlay

Förtydligande

1 september 2014 bytte alla cykelöverfarter namn till cykelpassager. Cykelöverfarter finns dock kvar med en annan betydelse som du kunde läsa om tidigare i detta kapitel.

Cykelöverfart

b8 1 460x461 2

Vägmärket cykelöverfart, socketbits- och väjningslinjer finns vid cykelöverfarter. Vägarna där cykelöverfarter finns är anpassade för en maxhastighet om 30 km/h. Som bilist har du väjningsplikt mot cyklister samt förare av moped klass II som är på eller ska köra ut på cykelöverfarten. Cykelöverfarter är ganska nya i samhället och är ovanliga.