16. Miljöanpassad bil

Kapitel 16: Miljöanpassad bil. Läs körkortsboken 2022 gratis på korkortssidan.se och lär dig körkortsteori. Plugga körkortsfrågor, teoriprov och steg för steg på svenska, engelska och arabiska genom att bli medlem eller ladda ner vår app. Ta körlektioner, handledarutbildning, riskettan eller en intensivkurs hos Gabriels Trafikskola eller jämför trafikskolor i din stad.

Motorvärmare

Motorvärmare förhindrar kallstarter som är en orsak till en ökad bränsleförbrukning och ökade utsläpp av avgaser. När du använder motorvärmare har motorn och katalysatorn rätt temperatur direkt när du kör istället för att den värms upp under din färd. Använder du motorvärmare sparar du pengar och är mer miljövänlig.

Koppla in motorvärmaren:

  • 1,5 timme före avfärd vid temperaturer under 15 minusgrader.
  • 1 timme före avfärd vid nollgradigt.
  • 30 min före avfärd vid 10 plusgrader.

Använd en timer för att få rätt inkopplingstid. Många nyare bilar har en dieselvärmare eller en motorvärmare som inte är beroende av ström utan går på bilens bränsle (om ej elbil). Detta är en flexibel metod för att kunna använda “motorvärmare” när man inte har tillgång till en klassisk motorvärmare där man kan koppla bilen till ström med en sladd. Men i och med att den går på bilens bränsle är den inte lika skonsam mot miljön som en motorvärmare som går på el.

Luftmotstånd

takbox 1024x731 1

Lågt luftmotstånd betyder att bilen är lättare och drar mindre bränsle. Använder du takräcke, se till att montera av den när den inte används för att lätta på luftmotståndet. Undvik även öppna sidorutor, takbox och öppen taklucka.

Däck

dack

Lufttrycket bör kontrolleras minst en gång i månaden. Kolla i instruktionsboken för rekommendationer och justera lufttrycket vid behov. Har du fel lufttryck ökar det inte bara bränsleförbrukningen utan försämrar även köregenskaperna. Breda däck är i regel sämre för miljön då de krävs mer kraft av bilen att driva fram fordonet. Breda däck sitter ofta på SUV:ar. Se även till att däcken har lågt rullmotstånd. 

Däck i bra skick kan spara mellan 3 till 5 procent i bränsleförbrukning.

Ett miljövänligt tips vid val av däck är regummerade däck. Det är begagnade däck som har fått en ny slitbana. Nackdelen är försämrade egenskaper. Det finns även svanenmärkta däck och däck tillverkade av återvunnet gummi.

Klimatanläggningen eller AC:n

AC:n förbrukar bränsle och du kan spara mellan 5 till 10 procent bränsle om du stänger av den.

Tvätt av bil

Biltvätt

Tvätta bilen där det smutsiga vattnet inte kan skada naturen. Att tvätta bilen ute på gatan är ingen bra idé då smuts och miljöfarliga ämnen kan hamna i naturen.

Välj miljöanpassade bilvårdsprodukter som miljömärkt bilschampo. Undvik kallavfettningsmedel. Tvätta gärna din bil hos en tvättanläggning som har utrustning för att avskilja farliga ämnen från vattnet. Vaxa bilen regelbundet då det gör att smuts inte lika enkelt fastnar på bilen. Miljöavfall som oljefilter och olja ska lämnas in hos kommunens miljöstation.

Katalysator

Katalysatorn sitter på 99 procent av alla bilar i Sverige och renar avgaserna. Den omvandlar 80-95 procent av de skadliga ämnena i avgaserna till framförallt vatten och koldioxid. Katalysatorn rensar alltså inte avgaserna från koldioxid. Katalysatorn fungerar inte alls vid kallstart och det är därför korta resor är skadliga och därför är motorvärmare väldigt bra att använda. Katalysatorn har bäst effekt när den uppnår en arbetstemperatur på mellan 400-600 Cº. Undvik att parkera där marken kan vidröra katalysatorn som exempelvis där det finns högt och torrt gräs. Katalysatorn är mycket varm och kan då utgöra en brandrisk.

Skrapa bil

sno 1024x903 1

Under vintern kan du behöva skrapa bilen ofta från snö eller frostbildning. Många gör detta genom att först starta bilen och sen skrapa bilen. Detta är dock inte miljövänligt då man släpper ut onödigt mycket avgaser. Skrapa bilen först!