Kapitel 12: Registreringsbevis. Läs körkortsboken 2022 gratis på korkortssidan.se och lär dig körkortsteori. Plugga körkortsfrågor, teoriprov och steg för steg på svenska, engelska och arabiska genom att bli medlem eller ladda ner vår app. Ta körlektioner, handledarutbildning, riskettan eller en intensivkurs hos Gabriels Trafikskola eller jämför trafikskolor i din stad.
Del 1 – Information om fordonet
Det blåa dokumentet är den första delen i registreringsbeviset. Här hittar du information om ägaren (registreringsbevisets innehavare) och uppgifter om fordonet som:
- När bilen togs i bruk.
- Hur många ägare fordonet haft.
- Fordonets vikt samt mått.
- Vilka släpvagnar bilen får dra.
På baksidan av del 1 kan du beställa fler registreringsskyltar eller registreringsbevis samt anmäla av- och påställning. Del 1 bör vara i fordonet och ska du utomlands måste den finnas med dig i bilen.
Del 2 – ägare och byte av ägare
Det gula dokumentet är den andra delen i registreringsbeviset. Här finns information om ägaren samt tidigare ägare. På baksidan kan du anmäla ägarbyte eller avregistrering. Byte av ägare ska ske inom 10 dagar till Transportstyrelsen. Detta dokument är en värdehandling och ska inte förvaras i bilen.
Avställning
Det finns tillfällen då fordon inte ska användas under en längre tid. Det kan till exempel handla om en sommarbil som inte körs under vintern. Då kan fordonet avställas och då behöver inte fordonsskatt eller trafikförsäkring betalas för den perioden. Hur bilen avställs framgår i registreringsbevisets del 1. Enklast är om du laddar ner transportstyrelsens app Mina fordon som är gratis. Med appen kan du ställa av/på dina fordon men även göra ägarbyten samt söka information om andra fordon. Självklart kan du även ringa eller besöka transportstyrelsens hemsida.
Fordon som har körförbud blir inte automatiskt avställda. Du är ansvarig för att ställa av och på fordon.
Det är inte tillåtet att bogsera fordon som är avställda.
Fordonsskatt
Ägaren av ett fordon måste betala fordonsskatt för att bilen ska få köras. De flesta bilarna är skattepliktiga. Det som bestämmer hur mycket skatt som skall betalas är bilens koldioxidutsläpp samt drivmedel. Hemkommunen kan ibland påverka skattens storlek. Miljöbilar är befriade från fordonsskatt de fem första åren.